Her er du nå:  Hovedside Ishavsskuta Havnøy til Tromsø?

Ishavsskuta Havnøy til Tromsø?

HavnøyIshavsskuta Havnøy ble bygd ved Tromsø Skibsverft i 1890 og fikk da navnet Berntine. Den ble bygd og rigget som hardangerjakt og seilte som ishavsskute frem til ca 1920. Førstkommende onsdag 20. Februar inviteres det til et åpent møte om ishavsskuta Havnøy sin mulige retur til Tromsø. Møtet holdes i Museumssalen, Tromsø Museum kl 19.00.


 

Av
Admin   18. februar 2008, kl.13:11

Mange av dere har nok fått med dere at galeasen Havnøy med hjemmehavn i Tønsberg er for salg. Ishavsskuta ble bygd ved Tromsø Skibsverft i 1890 og fikk da navnet Berntine. Den ble bygd og rigget som hardangerjakt og seilte som ishavsskute frem til ca 1920. Fra 1920 frem til 1946 hadde den flere eiere og ble blant annet brukt som fraktefartøy og oppkjøpsskip i forbindelse med fiskeriene og frakt av trelast på Helgelandsskysten. I 1946 ble skuta bygd om til motorjakt og fikk navnet Havnøy, ishavsriggen ble da fjernet. I 1978 ble Havnøy kjøpt av Sjur Fredriksen, han med flere gjenoppbygde fartøyet som galeas for å bruke det som skoleskip i alternativt barnevernsarbeid i Tønsberg. I 1982 ble prosjektet organisert som en stiftelse, og skuta ble eid av Stiftelsen Havnøy som i dag ønsker å selge den. Havnøy er med all sannsynlighet verdens eldste seilende ishavsskute og den er i meget god stand. (Kilde: norsk-fartoyvern.no)

Stiftelsen Havnøy ønsker seg en verdig fremtid for båten og mener at Tromsø peker seg ut som en naturlig hjemmehavn for henne. Men for å få dette til må det stables på beina en organisasjon/forening som kan drifte båten, skaffe sponsorer (noen har allerede meldt sin interesse for å bidra økonomisk) m.m. Det inviteres derfor til et åpent møte for alle interesserte, med ønske om blant annet å stable på beina et interimsstyre som kan jobbe videre med saken.

Arne Hole, Eilif Gabrielsen, Jon Zakariassen (Arctandria) og Svenn-Erik T. Busch (Arctandria) ønsker alle velkommen til en spennende kveld som kan bidra til å gi byen Tromsø sin egen seilende ishavsskute.


Utskriftsvennlig
versjon


Kommentarer til saken
Kommenter saken