Her er du nå:  Hovedside Rik bokhøst

Rik bokhøst

front.jpgVi "råttenbåtkailla" har mye literært å glede oss over når høstmørket senker seg. Hittil har jeg sett hele 5 bøker som skal ligge nært godstolen min!


 

Av
Admin   10. august 2006, kl.09:45

Spissbåtbygging i Rana - Ulf Mikalsen
Dette er Ulf Mikalsens arbeid for å dokumentere spisbåtbyggingstradisjonen i Rana. I i tillegg til kartlegge selve tradisjonen og båtbyggerne geografisk og historisk, tar Ulf oss med på bygginga av ei spisse - fra kjøl til ripe. Boka er flott illustrert med fargebilder av hele byggeprosessen, samt en del historiske bilder. Bestill boka hos Ulf på
www.ulf.no - eller mail: ulfmikal@online.no

Tjærelukt og hammerslag - Saltdals båtbyggertradisjoner - Kai Linde og Åsmund Kristiansen
Kai Linde fikk Postens Kulturpris i år for sitt engasjement i Saltdalen. Nå er han å finne som medforfatter på denne boka, som er resultatet av et kommunestyrevedtak i 1999. Det ble bestemt at et prosjekt skulle startes for å dokumentere/skrive Saltdals båtbyggerhistorie. I nært samarbeid med Saltdal kommune v/enhet for kultur ble etnolog Åsmund Kristiansen ved Hardanger Fartøyvernsenter engasjert til dokumentasjonsarbeidet, mens båtbygger Kai Linde skulle ta seg av den lokale innsamlingen. Det hele skulle munne ut i et bokmanus, og nå foreligger altså resultatet: en splitter ny bok om båtbyggertradisjonene i Saltdal. Boka har 230 sider og ca. 300 illustrasjoner. Boka koster kr 350,- og fås kjøpt på kulturkontoret i Saltdal og etter hvert i bokhandlene.

Fembøringen God Bør - Fra skog til skole - Arne Terje Sæther
Heftet på 56 sider om bygginga av storfembøringen God Bør er en fotodokumentar med tilhørende tekster. Dekker hele prosessen fra skogsdriften, hele byggeprosessen og frem til båten er under seil. Tekst og foto: Arne-Terje Sæther.

Heftet kan bestilles på tlf 41 30 86 44 eller på mail arne-terje@c2i.net . Pris kr 90,- + porto.

I Draugens Rike - Odd Sørensen
Odd Sørensen kom over en bunke med håndskrevne gulnede dokumenter på sin leting etter slekt i arkivene. Denne bunken viste seg å være det første Lofotoppsynets forlisrapporter. Sørensen har etterhvert laget seg en hel virksomhet rundt denne informasjonen, og bokserien "I Draugens Rike" kommer nå ut i fjerde bind. Bøkene er spekket med godbiter fra arkivene - avisutklipp, legerapporter, osv. Det som er kremen på toppen, er at Sørensen har skjønt at folk ofte er på leting etter menneskene i all denne informasjonen - ofte i slektshistorisk perspektiv, og hans bøker har derfor lange indekser med navn på personer som er nevnt i hans bøker. Hele bokserien fåes kjøpt på Forlaget Halley's:
http://www.mamut.com/homepages/Norway/1/9/lokalhist/default.htm

Klink og Seil - Festskrift til Arne Emil Christensen
Denne boka er en samling av spennende artikler fra nestorene i tradisjonsbåt/vikingskip-miljøet, og gis ut som et festskrift i anledning selve "hovednestoren" - Arne Emil Christensens 70-årsdag. Artiklene er knyttet til seminaret "Klink og Seil - Den Nordiske båten i lys av arkeologiske, etnologiske og eksperimentelle studier". Forfatterne diskuterer kjempespennende teorier og fakta omkring konstruksjon, rigging og tankene bak i perpektiv av arkeologi, etnologi og eksperiementer. I særdeleshet finner jeg personlig stor interesse av Terje Plankes diskusjon om "Roskilde-paradigmet", der det nå nesten føles opplest og vedtatt at det høye råseglet var "vikingskipriggen" - til tross for at vi ikke ser en eneste slik samtidig avbildning. Derimot finner vi brede og lave seil i massevis. Boka kan bestilles hos kulturhistorisk museum:
http://www.khm.uio.no


Utskriftsvennlig
versjon


Kommentarer til saken
Kommenter saken